Gyermekkori intim higiénia – Hogyan beszéljünk róla csemeténkkel?

 A testi higiéniára szoktatás nagyon korán elkezdődik a gyermekek életében, hiszen a fürdés során minden pici gyermek próbálja felfedezni a testének pelenkába rejtett részét is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a szülő hogyan reagál a baba nemi szervekkel kapcsolatos kíváncsiságára

1.jpg

A testi higiéniára szoktatás nagyon korán elkezdődik a gyermekek életében, hiszen a fürdés során minden pici gyermek próbálja felfedezni a testének pelenkába rejtett részét is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a szülő hogyan reagál a baba nemi szervekkel kapcsolatos kíváncsiságára: a tiltás, rosszallás már ilyen korban is negatív képzeteket kelthet a kicsikben saját testükkel kapcsolatban. Szülőként nyíltan kell kezelnünk a gyermekeink efféle érdeklődését, hiszen az egészséges fejlődés szerves részét képezi már az első életévekben is a test felfedezése, amelyre a legjobb, ha mi magunk adjuk meg a helyes válaszokat és a követendő tanácsokat.

Az intim higiénia és a vele járó szexuális jellegű kérdések tekintetében az első pillanattól fogva azt kell közvetítenünk a gyermekünk számára, hogy mindennek megvan a maga módja, helye és ideje.

Meghatározó időszakok: ne szalasszuk el a lehetőséget, hogy elmagyarázzuk

A szobatisztaságra szokatás idején, vagyis a kicsik 1,5-2 éves kora körül kiemelkedő szerepet kap anya és apa viszonyulása a témához: ekkor lehet megalapozni a testi higiéniára vonatkozó szabályok betartását. Sokat tanul például abból a baba, ha látja a szülei szokásait (ezért nem baj, ha utánunk akar jönni a mellékhelyiségbe, itt láthatja, pontosan mi mire való, így ő is elkezdi felvenni azokat a mozdulatokat – letolja a pelust, ráül a bilire, használja a WC papírt - amik a szobatisztasághoz szükségesek). Fontos, hogy ne erőltessük ezt a folyamatot, ugyanakkor elmondjuk, mi lenne a helyes és pozitív eredmények láttán dicsérjük meg a kicsit.

Később, körülbelül a 3. és az 5. életév között a gyerekek elkezdenek érdeklődni az intim testrészeik és a két nem közötti különbségek iránt is. Ebben az időszakban jellemzően számos kérdést tesznek fel, amik először kínosnak tűnhetnek a szülők számára („Miért van a fiúknak fütyijük?” „Nekem mikor fog kinőni?”), ellenben remek apropót biztosítanak arra, hogy elmeséljük a kíváncsiskodó kicsiknek, hogy miért különböznek a fiúk és a lányok, hogy miért és hogyan kell vigyázni a nemi szervünkre. Óvodáskorban a nemi különbségek iránti érdeklődés a gyermekek játékaiban is megnyilvánul (pl. „papás-mamás”), tehát időszerű az alapvető nemi jellegek tisztázása. Mindemellett az önállósodás korszakában fontos az is, hogy megtanítsuk, miként figyelhetnek önállóan oda a tisztaságra (kézmosás, toalett használat, stb.).

A harmadik jelentős korszak a nemi egészségre nevelés tekintetében a kiskamaszkor, amikor a gyerekek már tudatosabban érdeklődnek. Elengedhetetlen, hogy a felmerülő a kérdéseket nyíltan és őszintén megbeszéljük, de ne próbáljunk meg a gólyameséhez hasonló történetekkel rávilágítani a kényes témákra. A szexuális érettség manapság jó néhány évvel korábbra tehető, így fontos már idejében felvilágosítani a gyerekeket a testi változások és a velük járó higiéniai szabályok, valamint a szexuális együttlétekkel kapcsolatos felelős viselkedés kérdéseiről. Jó megoldás, ha például mesélünk nekik a saját kamaszkori történeteinkről (első menstruáció, első szerelem).

Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő hangnemet minden korszakban, hogy a gyermek nyelvén, a saját világába illeszthető példákon keresztül magyarázhassuk el a legfontosabb ismereteket.

Könnyen válhatnak tabuvá vagy szégyenkezést kiváltó témává az intim kérdések

A gyermekek érdeklődésekor tanúsított negatív szülői reakció (pl. nem beszélünk róla, illetlennek vagy rossz dolognak tituláljuk a témát) oktalan viszolygást eredményezhet a gyermekben. Például a megfélemlítés a bacilusokkal felesleges félelmeket kelthet a gyermekben, ennek ellenére természetesen már kezdettől fogva szükséges betartatni az egészséghez elengedhetetlen szabályokat. Tanítsuk meg a csemeténknek a legfontosabb szabályokat oly módon, hogy azt a mindennapok természetes velejárójaként ismerje meg, ne pedig olyan témaként, amiről csak ritkán és keveset beszélünk.

  • Mossunk kezet a mosdó használata előtt és után is! A kicsik sokszor kézzel is megérintik a szeméremtájékot a WC-papír használata mellett is, ami piszkos kéz esetén könnyen okozhat fertőzéseket.
  • Mindig figyeljünk oda a megfelelő tisztaságra! Mindkét nem esetén fontos, hogy ne üljenek rá a WC deszkára idegen helyen, illetve alapvető fontosságú a helyes WC papír használat bevezetése (például lányoknál az elölről hátrafelé törlés jelentőségére hamar fel kell hívni a figyelmet).
  • Nem ülünk le bárhova fehérnemű nélkül (pl. játszótéren, strandon)! Egészen kicsi kortól érdemes erre rászoktatni a gyerekeket, később pedig, a serdülőkori mélyebb beszélgetések során megismertethetjük a kamaszokat azzal is, hogy mivel jár, ha erre nem fordítanak elég figyelmet (pl. húgyúti fertőzések, nemi betegségek).
  • Sosem szabad visszatartani a pisilést! Ugyanis a pangó vizeletben a baktériumok könnyen elszaporodnak. A kezdetektől fogva arra tanítsuk a gyermeket, hogy ha szüksége van rá, végezze el a dolgát, hiszen a teste nem ok nélkül küldi ezeket a jelzéseket, és ez így egészséges.
  • A nyilvános WC-k helyes használata. Fontos, hogy a kicsi gyerekeknek és a tizenéveseknek is elmagyarázzuk, a mellékhelyiség nem ugyanolyan nyilvános helyeken, mint otthon. Fokozottabb odafigyelést és külön higiéniai szabályokat igényelnek a közhasználatú toalettek, amiket jobb mielőbb megismertetni a gyerekekkel.

A cél a kora gyermekkori és a pubertáskori felvilágosítás során is azonos: elérni, hogy a gyermekünk természetes viselkedésként és bármikor felvethető témaként tudja kezelni ezeket a szabályokat a feleslegesen kialakított szorongások nélkül.

A húgyúti fertőzéseket csecsemőkorban láz,   elesettség vagy a vizelet szagának, színének változása jelezheti, esetleg az,   ha a gyermek étvágytalanná válik. Nagyobb gyermekeknél hasi fájdalom, a   vizelet „csípése” és láz jelentkezhet.

Kérj orvosi segítséget, ha ezeket a tüneteket   észleled a gyermekednél!

(WEBBeteg összeállítás, M.J., Szakértőink: Dr. Lesznyák Judit, gyermekorvos, Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológus)

Szóval miért pisilnek a csajok szex után?

Szóval miért pisilnek a csajok szex után?

A pasik sokszor nem értik, hogy mit miért csinálnak a lányok. Valamilyen rejtélyes női szeszélynek gondolhatják sokan közülük azt is, hogy az együttlétek után kényszeresen a mosdóba járunk – holott ennek bizony kőkemény egészségügyi oka van. De mit mondj akkor, ha a párod elkezdi feszegetni ezt a témát?
Tudjon meg többet
Felfázás, alias húgyúti fertőzés – Van köze a hideghez vagy nincs?

Felfázás, alias húgyúti fertőzés – Van köze a hideghez vagy nincs?

„Ne ülj a hideg kőre, kislányom, mert felfázol!” Ugye, mindenkinek ismerős ez a mondat, amit lépten-nyomon hallhatunk a szüleinktől? Az való igaz, hogy a hideg időjárás okozhat kellemetlen perceket, ha nem öltözünk fel eléggé, de vajon a gyakori és fájdalmas pisiléssel, valamint alhasi fájdalmakkal járó húgyúti fertőzés kialakulásának közvetlen okozója a hideg?
Tudjon meg többet
Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Többször szenvedsz az égő, viszkető, csípő pisiléstől? Sokszor látogatod a legkisebb helyiséget? A gyakori húgyúti fertőzés bizony kellemetlenné teheti mindennapjaidat, de a szexuális életedre is negatív hatással lehet, hiszen kinek lenne ilyenkor kedve szexelni

Tudjon meg többet