Felfázás, alias húgyúti fertőzés – Van köze a hideghez vagy nincs?

„Ne ülj a hideg kőre, kislányom, mert felfázol!” Ugye, mindenkinek ismerős ez a mondat, amit lépten-nyomon hallhatunk a szüleinktől? Az való igaz, hogy a hideg időjárás okozhat kellemetlen perceket, ha nem öltözünk fel eléggé, de vajon a gyakori és fájdalmas pisiléssel, valamint alhasi fájdalmakkal járó húgyúti fertőzés kialakulásának közvetlen okozója a hideg?

1.jpg

„Ne ülj a hideg kőre, kislányom, mert felfázol!” Ugye, mindenkinek ismerős ez a mondat, amit lépten-nyomon hallhatunk a szüleinktől? Az való igaz, hogy a hideg időjárás okozhat kellemetlen perceket, ha nem öltözünk fel eléggé, de vajon a gyakori és fájdalmas pisiléssel, valamint alhasi fájdalmakkal járó húgyúti fertőzés kialakulásának közvetlen okozója a hideg?

Jobb már az elején tisztázni, hogy a felfázás nem orvosi, hanem népi elnevezés. Valójában, amikor felfázást emlegetünk, akkor a húgyutakat érintő, bakteriális eredetű fertőzésről beszélünk. És jó, hogy beszélünk róla, ugyanis a felmérések szerint a nők életük során legalább egyszer átesnek a fertőzésen. Ennek kiváltó okai tehát elsősorban a húgycső felől a húgyutakba kerülő kórokozók, amik elszaporodnak, és jó pár napnyi gyötrelmet okoznak. De a fertőzést okozó baktériumok nem attól fognak odavándorolni, hogy a csípős őszi hidegben leülünk a buszmegállóban egy padra. Ássunk egy kicsit a téma mélyére!

Mint sok más betegségnél a „felfázás” esetén is fontos tudni, hogy vannak olyan tényezők, amik bizonyos, hogy szerepet játszanak a kialakulásban, és vannak olyanok, amik hajlamossá tesznek rá, vagyis veszélyeztetett leszel miattuk. Az előbbiek tehát sokkal nagyobb eséllyel tesznek beteggé, az utóbbiak viszont csak a rizikót növelik, így fontos számításba venned őket a mindennapok során, de közvetlenül miattuk nem leszel beteg. Lássuk a konkrét példákat!

Mi okozza a húgyúti fertőzéseket?

  • A széklettel a bőrre kerülő baktériumok (leggyakrabban az E. coli), amik a lányok testfelépítéséből adódóan (a húgycsőnyílás és végbélnyílás közelsége miatt) viszonylag rövid úton eljuthatnak a húgycsőbe, onnan pedig tovább, a hólyag irányába. Emiatt fontos, hogy a WC papírt mindig elölről hátrafelé használd, így elkerülheted, hogy a veszélyt okozó bacik gondot okozzanak.
  • Hiányos higiénia a szexuális együttlét során: hasonló a helyzet, mint az előző pontban. Itt viszont a hüvelyedből, illetve a párod nemi szervéről átkerülő baktériumok lehetnek a hibásak. Ha szeretnéd elkerülni a bajt, fontos a húgycső és hüvelynyílás bemenetének tisztántartása a szexuális együttlétek előtt és után. Emellett ajánlott közvetlenül aktus után pisilni (még akkor is, ha nem érzel ingert), mert ez segít a húgycsőbe jutott baktériumoktól még időben megszabadulni.
  • Az intim testtájak nem megfelelő higiéniája: a rendszeres, minimum napi szintű tisztálkodás már csak a fent említett székletmaradványok minél hatékonyabb eltüntetéséhez is elengedhetetlen. Ezen túlmenően, az olyan gyerekes apróságnak tűnő dolgokat sem szabad félvállról venni, mint az alapos kézmosás a mellékhelyiség felkeresése előtt – és persze utána is. A legjobb, ha mindig magadnál tartasz egy csomag nedves törlőkendőt, amivel tisztán tarthatod magad. Kerüld azonban az illatosított változatokat, mert az érzékeny intim területeken könnyen irritációt okozhatnak.

Mi növelheti a húgyúti fertőzések esélyét?

  • Ha nem iszol eleget. Hogy miért? Ha kevés folyadék jut be a szervezetedbe, akkor ritkábban kell pisilned, vagyis a húgyhólyagban tovább időzik a vese által kiválasztott vizelet. Így sokkal nagyobb esélye van a baktériumoknak arra, hogy elszaporodjanak. Egészséged érdekében naponta legalább 8 pohárnyi vizet kellene meginnod, ami körülbelül 1,5-2 liternek felel meg.
  • Ha nem akkor mész pisilni, amikor kell, és tartogatod. Rohanunk az órákra, a munkába, a moziba, meg haza is, közben pedig az olyan alapvető dolgokat hanyagoljuk el, mint a vizeletürítés. Ez nem csak kényelmetlen, de veszélyes is, mert amikor megvárod, hogy a hólyagod szinte teljesen megteljen, és csak akkor mész WC-re, azt segíted elő, hogy a telt hólyagban elszaporodjanak a betegséget kiváltó kórokozók.
  • Fürdés zuhanyzás helyett. Nem baj, ha jobban kedveled a fürdőkádban lazulást, mint a gyors zuhanyt, de jobb, ha gyakrabban választod az utóbbit. Fürdés közben ugyanis sokkal könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyutakba.
  • A hideghatás. Nos, itt jön képbe újra, amiről az elején szó volt.A hidegnek ugyanis érösszehúzó hatása van, ami azt jelenti, hogy amikor leülsz arra a bizonyos hideg padra, akkor a hideggel érintkező testfelszíned környékén szűkebbé válnak az erek, így kevesebb vér áramlik át rajtuk, tehát romlik a terület vérellátása. Feltételezhetően ilyenkor a szervezetünk ellenálló képessége is gyengül (ne feledjük, hogy bőrünk az immunrendszer első védelmi vonala), ami kedvez a különféle kórokozók szaporodásának.

Az sem véletlen, hogy egyáltalán nem esik jól a hideg kövön ücsörögni, illetve legyen bármilyen divatos a miniszoknya vagy a csípőnaci, azért valljuk be (legalább önmagunknak), hogy a téli mínuszokban igencsak vacak érzés ezekben feszengeni. Különben is, ma már sokkal menőbb az extra meleg bundás pulcsi, mint a köldökvillantó retro felső.

Mindezek ismeretében sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében: a higiéniai szabályok betartásával máris egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy ne alakuljon ki a húgyúti fertőzés, de az elegendő folyadékfogyasztás is segít egészségesen tartani a húgyutakat, és még a közérzeted is sokkal jobb lesz tőle.

A húgyúti fertőzéseket a vizelet szagának és   színének változása, az égő vagy fájdalmas vizeletürítés, az alhasi fájdalom,   egyes esetekben a láz jelezheti. Kérj orvosi segítséget, ha ezeket a   tüneteket tapasztalod!

 

(WEBBeteg – M.J., Szakértőnk: Dr. Lesznyák Judit, gyermekorvos, háziorvos)

Szóval miért pisilnek a csajok szex után?

Szóval miért pisilnek a csajok szex után?

A pasik sokszor nem értik, hogy mit miért csinálnak a lányok. Valamilyen rejtélyes női szeszélynek gondolhatják sokan közülük azt is, hogy az együttlétek után kényszeresen a mosdóba járunk – holott ennek bizony kőkemény egészségügyi oka van. De mit mondj akkor, ha a párod elkezdi feszegetni ezt a témát?
Tudjon meg többet
Gyermekkori intim higiénia – Hogyan beszéljünk róla csemeténkkel?

Gyermekkori intim higiénia – Hogyan beszéljünk róla csemeténkkel?

 A testi higiéniára szoktatás nagyon korán elkezdődik a gyermekek életében, hiszen a fürdés során minden pici gyermek próbálja felfedezni a testének pelenkába rejtett részét is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a szülő hogyan reagál a baba nemi szervekkel kapcsolatos kíváncsiságára

Tudjon meg többet
Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Többször szenvedsz az égő, viszkető, csípő pisiléstől? Sokszor látogatod a legkisebb helyiséget? A gyakori húgyúti fertőzés bizony kellemetlenné teheti mindennapjaidat, de a szexuális életedre is negatív hatással lehet, hiszen kinek lenne ilyenkor kedve szexelni

Tudjon meg többet