Szóval miért pisilnek a csajok szex után?

A pasik sokszor nem értik, hogy mit miért csinálnak a lányok. Valamilyen rejtélyes női szeszélynek gondolhatják sokan közülük azt is, hogy az együttlétek után kényszeresen a mosdóba járunk – holott ennek bizony kőkemény egészségügyi oka van. De mit mondj akkor, ha a párod elkezdi feszegetni ezt a témát?

1.jpg

A pasik sokszor nem értik, hogy mit miért csinálnak a lányok. Valamilyen rejtélyes női szeszélynek gondolhatják sokan közülük azt is, hogy az együttlétek után kényszeresen a mosdóba járunk – holott ennek bizony kőkemény egészségügyi oka van. De mit mondj akkor, ha a párod elkezdi feszegetni ezt a témát? Hogyan beszélgessetek az intim dolgokról kényelmetlenség nélkül? Idővel minden párkapcsolatban előkerülnek az intim higiéniával kapcsolatos kérdések vagy akár problémák, hiszen egymás közelségével nem csak a testi örömöket tapasztaljátok meg, hanem azt is, hogy a másik hogyan viszonyul a tisztálkodáshoz, mennyire figyel oda a testére és aztán persze azt is, hogy miként értékeli a te személyes higiéniai szokásaidat. Ahhoz, hogy a párkapcsolat egészségesen tudjon működni, az a legfontosabb, hogy nyíltan tudjatok beszélni ezekről a témákról is.

Bocs Drágám, de most rohanok a mosdóba…

Szóval hogyan adjuk be a pasinknak, hogy szükség van az aktus utáni vizeletürítésre? Nos, azt mi lányok jól tudjuk, hogy az anatómiai adottságainknál fogva (a húgycsőnyílás és a végbélnyílás közelsége miatt) sokkal nagyobb az esélyünk a húgyúti fertőzésekre, ezért már kislány korunk óta odafigyelünk rá, hogy elkerüljük a problémákat. Azonban ezt a srácok nem biztos, hogy tudják, hiszen őket ez a veszély kevésbé fenyegeti, így a higiéniai szokásaik is eltérnek a miénktől. A WC használat vagy a strandolás mellett ott vannak a szexuális együttlétek is, amik az előbbiek mellett szintén növelik a fertőzés kockázatát. A testi kontaktus előtt ajánlott tisztálkodni (zuhanyozás, nedves törlőkendő), de a szex utáni mosakodás és pisilés se maradjon ki, mert azzal igen nagy valószínűséggel kaput nyitunk az aktus közben odakerült (vagy már eleve ott tanyázó) baktériumok, leggyakrabban az E. coli előtt, és az akadálytalanul jut be a húgycsőbe, majd onnan tovább a húgyhólyagba, ahol elszaporodik, és máris kialakult a húgyúti gyulladás.

A   húgyúti fertőzés tünetei a csípő vagy szúró vizelés, amit súlyosbít a gyakori   (akár 10 percenként jelentkező) vizelési inger és a hólyag kiürülés érzetének   hiánya. További jelek a szúrós szagú, zavaros vizelet, valamint a kismedencei   érzékenység. Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

Súlyosabb   esetben a fertőzés nem áll meg ezen a szinten, hanem felfelé haladva célba   veszi a veséket, és egy nagyon komoly szövődmény, a vesemedence-gyulladás   léphet fel. Ilyenkor már láz, nagyfokú elesettség, hányinger, hányás,   vesetáji fájdalom is csatlakozik a fentebb felsorolt tünetekhez, ami   mindenképpen orvos által előírt kezelést igényel.

A húgyúti megbetegedéseket sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. A megfelelő személyes higiénia a fertőzés elkerülésében pedig kulcsfontosságú – és ehhez bizony az is hozzátartozik, hogy a testi örömök után a mosdót is célba vesszük.

Tök ciki ez a téma – Hogyan vágjak bele a beszélgetésbe?

A párkapcsolat kezdetén természetes, hogy nem ezek a legkedveltebb témák. Ebben az időszakban még sok mindent nem tudunk a másikról, ráadásul vannak olyan szituációk, amik még némi pironkodást eredményeznek, de ezek idővel mind megszűnnek.

A jó párkapcsolatban nem jelenthet problémát, ha az egyik fél mégis szeretne egy kicsit cikis vagy intimebb témáról beszélni. Ehhez fontosak a nyugodt körülmények, ezért ha van rá mód, akkor vesd fel a témát, ha zavartalanul kettesben tudtok lenni. Ne érezd magad kellemetlenül, hiszen a legtöbb esetben a srácok is szeretnének ilyesmiről beszélgetni, csak a kezdeményezés számukra sem egyszerű. Ha nehéz elkezdeni, vedd humorosra a mondandódat, így máris feloldódik a kezdeti feszültség és könnyebben rá tudtok térni a kínosabb részletekre is.

A beszélgetés mellett az is jó megoldás, ha közös programokkal kerültök közelebb egymáshoz ezen a téren (pl. közös tisztálkodás vagy a higiéniai termékek közös beszerzése), így akár azt is meg tudjátok mutatni egymásnak, mi az, ami számotokra ideális (pl. egy jó illatú parfüm), tehát megtalálhatjátok a közös nevezőt, így nem okoz kínos perceket a továbbiakban ez a téma.

Jó, ha tudjátok, hogy a higiéniai kérdések nem csupán ízlésbeli elvárások miatt fontosak. Az elmaradt tisztálkodás nem csupán a bakteriális, hanem a gombás fertőzéseknek is kedvez, így akik meg is ússzák a húgycsőgyulladást, még mindig tarthatnak a hüvelygomba megjelenésétől. Persze ez sem jelentkezik minden esetben, és elsősorban nem is a higiénia hiánya a gombák „letelepedésének” fő oka, de a hüvelyben és környékén ottmaradt szexuális váladékok mindenképpen rontanak a helyzeten.

A gondok elkerüléséhez tehát elengedhetetlen a nyílt kommunikáció is, hiszen egészségetek megőrzése a tét. Ha mégis probléma adódna, jó ötlet együtt orvoshoz fordulni, ami nem csak a megfelelő kezelést garantálja mindkettőtök számára, de a bizalmatokat is növeli egymás felé.

(WEBBeteg – M.J., Szakértőink: Dr. Lesznyák Judit, gyermekorvos, Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológus)

 

Gyermekkori intim higiénia – Hogyan beszéljünk róla csemeténkkel?

Gyermekkori intim higiénia – Hogyan beszéljünk róla csemeténkkel?

 A testi higiéniára szoktatás nagyon korán elkezdődik a gyermekek életében, hiszen a fürdés során minden pici gyermek próbálja felfedezni a testének pelenkába rejtett részét is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a szülő hogyan reagál a baba nemi szervekkel kapcsolatos kíváncsiságára

Tudjon meg többet
Felfázás, alias húgyúti fertőzés – Van köze a hideghez vagy nincs?

Felfázás, alias húgyúti fertőzés – Van köze a hideghez vagy nincs?

„Ne ülj a hideg kőre, kislányom, mert felfázol!” Ugye, mindenkinek ismerős ez a mondat, amit lépten-nyomon hallhatunk a szüleinktől? Az való igaz, hogy a hideg időjárás okozhat kellemetlen perceket, ha nem öltözünk fel eléggé, de vajon a gyakori és fájdalmas pisiléssel, valamint alhasi fájdalmakkal járó húgyúti fertőzés kialakulásának közvetlen okozója a hideg?
Tudjon meg többet
Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Többször szenvedsz az égő, viszkető, csípő pisiléstől? Sokszor látogatod a legkisebb helyiséget? A gyakori húgyúti fertőzés bizony kellemetlenné teheti mindennapjaidat, de a szexuális életedre is negatív hatással lehet, hiszen kinek lenne ilyenkor kedve szexelni

Tudjon meg többet